La Ruta del Ferro



Ripoll – St. Joan de les Abadesses – Toralles – Surroca / Ogassa – Ripoll


Ripoll
0,00
- Comencem aquesta ruta a l’estació de RENFE de Ripoll.
- Sortim de l’estació i agafem el carrer del Progrés cap a l’esquerra. Seguirem tot recte, sortint de Ripoll, fins que arribem a una rotonda.
0,00
1,00
- A la vora esquerra de la rotonda veiem l’inici del carril bici que volem seguir: l’anomenada Ruta del Ferro.
- La Ruta del Ferro és una via verda que segueix l’antic traçat del ferrocarril Ripoll – Sant Joan de les Abadesses – Toralles, i que recentment ha estat ampliada fins a Ogassa. El tram Ripoll – Toralles és una via d’uns 12 km asfaltada, en molt bon estat i que puja molt suau, que farem sense dificultats. Potser només ens podran frenar la marxa, segons el dia i l’hora que sigui, els grups de vianants que també utilitzen el carril bici per anar a passejar. Al tram de Toralles a Ogassa, en canvi, hi ha algun pendent més important, de manera que els cicloturistes que el vulguin cobrir hauran de tenir un bon nivell físic o l’hauran de fer a peu, empenyent la bicicleta en algun moment.
- Podeu trobar més informació d’aquesta via verda a Internet http://www.ffe.es/viasverdes/fichas_htm/ferro/ficha_ferro.htm
1,00

Sant Joan de les Abadesses

9,10
- Seguint la Ruta del Ferro, arribem a l’antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses.
- Aquí, situat a la caseta de l’estació a mà esquerra, hi trobem l’actual punt d’acolliment del Centre de BTT del Ripollès. Al davant, hi trobem també una àrea d’esbarjo amb gronxadors infantils, àrea de picnic i un bar. Si el punt d’acolliment és obert podem demanar algun fullet d’informació de les rutes marcades per la comarca.
- En tot cas, en podeu trobar més informació i un mapa a Internet http://www.gencat.net/turisme/btt/ca/ripollesmapa.htm
- Les rutes de BTT pel Ripollès són, en general, d’un nivell de dificultat considerable, donada l’orografia de la zona. Nosaltres, per aquesta ruta, hem fet una selecció d’uns trams a la mida de les possibilitats dels nostres cicloturistes.
- Primer de tot, a partir del punt d’acolliment, hem seguit la ruta número 6, anomenada La Rovira. La informació del Centre ens indica que és un itinerari d’iniciació a la BTT, ideal per als més menuts i per a passejades. El recorregut transcorre per una pista forestal, amb poc desnivell. Comença i acaba al punt d’acolliment i té uns 4 quilòmetres.
10,10
3,70
- Tornem a passar davant del punt d’acolliment i aquesta vegada continuem tot recte seguint fins a Toralles per la Ruta del Ferro que abans havíem abandonat.
13,80

Toralles

1,60
- Arribem a Toralles, final del tram asfaltat de la Ruta del Ferro. A partir d’aquí, seguirem cap a l’esquerra per un tram que actualment està sense asfaltar, però en molt bon estat de manteniment.
- De seguida s’iniciarà un tram amb fort pendent i molts cicloturistes haurem de baixar de la bicicleta i empènyer-la cap amunt. Les bones vistes potser ens ajudaran a suportar l’esforç de la pujada; els primers quilòmetres són durs, després, els pendents es fan molt més suaus i podrem tornar a pedalar sense dificultats encara alguns quilòmetres més.
15,40

Surroca / Ogassa

3,25
- Passarem un petit túnel i arribarem al nucli de Surroca de Baix, dins del terme d’Ogassa. Trobarem un parell de bars i una font per si ens convé una parada.
- A partir d’aquí, si teniu molt bona condició física, podeu continuar, seguint la ruta 3 de BTT (negra), per una pista pavimentada de fort pendent en direcció Sant Martí de Surroca, ermita romànica del s. XII de la qual es recomana la visita. Aquesta ascensió, conté pujades amb uns desnivells d’un 10-15% i només són aptes per als més preparats.
- El gruix dels cicloturistes de la Penya no hem pres aquesta opció i hem continuat agafant un tram de la ruta 9 de BTT (negra) tal com us descrivim a continuació. Des de Surroca, seguirem la ruta 9 reculant pel camí que hem fet de pujada i trencarem cap a la dreta a 200m
18,65
2,15
- Arribem a dalt de tot en suau pujada pel mig del bosc i observem la torre Masseta, des de la qual es baixava el carbó de les mines d’Ogassa fins a l’estació de Toralles.
- Emprendrem el camí de tornada reculant de baixada pel mateix camí que hem fet fins aquí. Estem a 4,95 km de Toralles, a 6,55 km de Sant Joan de les Abadesses i a 16,65 de Ripoll.
20,80
16,65
- Quan tornem a l’estació de Ripoll haurem cobert uns 37 km de ruta
37,45

Ripoll









T'ha agradat la sortida a la ruta del ferro?

dimarts, 27 de març del 2007


Aquest inflable ens va servir per jugar a reciclar en una jornada que va tenir l'escola sobre medi ambient.